Apr 212013
 

Tijd voor deel II van de wereld van Limit Hold’em Poker, lees deel I hier. Vandaag wil ik wat vertellen over het aanbod wat er is aan Limit games, wat kan je nu eigenlijk het beste spelen? Net zoals in de meeste andere poker varianten hebben we heads-up, 6-max & full-ring tafels, cashgames, sit & go’s en toernooien, live en online games. Let’s break it down:

Full-ring of 6-max cashgames?

Als je de ambitie hebt om ooit de top te gaan halen dan adviseer ik je om direct in de 6-max cashgames te duiken. 6-max is de meest gespeelde variant en vanaf $3/$6 is er nauwelijks nog aanbod van full-ring tafels. $30/$60 6-max games draaien altijd wel op de piek tijden dus er is genoeg ruimte om up te moven. Boven de $30/$60 draaien er ook regelmatig 6-max games maar boven de $200/$400 heb ik deze maar sporadisch gezien, daar heb je ook een behoorlijke bankroll voor nodig dus daar zou ik mij niet heel druk over maken. 6-max is echter ook de game waar de meeste professionele grinders zitten dus het is zeker niet de softste variant. Voor professionele spelers geeft 6-max het voordeel dat als er een slechte speler aan tafel zit, dat je veel vaker met hem in de hand zal zitten, zo kan je deze speler meer uitbuiten en dit zal ten goede komen van je winrate. Als slechtere speler is het precies het omgekeerde, aan een 6-max tafel zit je vaker tegen de betere spelers en zal het moeilijker zijn om je verliezen te beperken. De softere games zijn dan ook zeker de full-ring games omdat er daar veel minder professionele spelers zitten te grinden. Als je ABC speelt op een full-ring tafel tot ongeveer $2/$4 dan zal je al break-even spelen, als je dan notes maakt op spelers en wat creatiever gaat spelen dan zal je al zien dat je deze tafels winnend kan grinden. De afweging full-ring of 6-max is dan ook geen makkelijke. Als je Limit echt wilt grinden dan zal je moeten multi-tafelen en aangezien het aanbod van full-ring games niet zo groot is boven de $1/$2 is het niet mogelijk om boven deze limiet te 8+ tafelen. Zoek je echter de softste games op dan zijn de full-ring games beduidend softer dus waarom deze dan niet grinden?

Zelf mix ik vaak full-ring met 6-max tafels. Ik pak zoveel mogelijk full-ring games en vul deze aan met 6-max tafels tot in totaal zo’n 12 tafels. Ik ben zelf ooit begonnen met full-ring en ben overgeschakeld naar 6-max, mijn ABC full-ring spel is daarmee zo solide dat ik deze tafels tot $5/$10 eigenlijk altijd erbij kan pakken zonder dat deze heel veel aandacht van mij vragen. Indien je moeite hebt met blind vs blind play dan zal je dit vooral merken in 6-max games omdat je daar veel vaker blind vs blind play zal tegenkomen. Je zal je moeten kunnen aanpassen aan het spelen tegen hele wijde ranges van handen en dat maakt dan ook de 6-max games zoveel lastiger dan full-ring. Deze situaties zou je echter zoveel mogelijk moeten oefenen, misschien wel door heads-up te spelen!

Heads-up

Het heads-up aanbod is er eigenlijk van de laagste tot de hoogste stakes. Zo heel af en toe zijn er zelfs $500/$1.000 heads-up games en dit is meestal toch wel een behoorlijk spektakel om te zien. Het nadeel van heads-up games is wel dat er boven de $10/$20 geen dedicated heads-up tafels meer zijn. Wil je dus hoger spelen dan $10/$20 dan zal je altijd aan een 6-max of full-ring tafel moeten gaan zitten. Dit betekend dat je het niet kan voorkomen dat er meerdere spelers joinen maar indien je echt heads-up met iemand wilt spelen dan voldoet het vaak om dit gewoon in de chat aan te geven. 99% van de spelers respecteert dit gewoon netjes dus het is zeker niet onmogelijk om boven de $10/$20 heads-up te spelen. Gebruikelijk is wel dat je dit op een full-ring tafel doet, dit is min of meer een ongeschreven regel maar het is ook geen ramp mocht je hier niet aan gedacht hebben. Er zitten wel behoorlijk veel goeie spelers te wachten op heads-up tegenstanders vanaf $1/$2 en hoger dus voordat je op dat soort limieten gaat spelen is het belangrijk om de playerpool in kaart te brengen. Ga er gewoon vanuit dat iedereen die op meerdere tafels zit te wachten op een tegenstander dat deze speler goed is. Ga een paar dagen door de lobby en geef deze mensen een kleurtje en de keer dat je een speler ziet die maar op 1 tafel zit te wachten en die nog geen kleur heeft is waarschijnlijk een geschikte tegenstander om tegen te spelen. Het is echter niet mogelijk om beter te worden als je nooit tegen betere spelers speelt dus het is helemaal niet erg als je zo nu en dan een goeie tegenstander opzoekt en gaat aftasten welk niveau je kan beaten.

Limit heads-up is echt een action game. In de small-blind speel je zo’n 85% van je handen en in de big blind zo’n 95% van je handen! Dat zijn dus echt super wijde ranges en pre-flop folden is er dan ook nauwelijks bij. Elke goeie speler zal zo’n grote range van handen spelen dus je winst komt eigenlijk puur van je post-flop spel en dat maakt heads-up games spelen zo goed voor je Limit game in het algemeen. Bijna elke hand zal je goed post-flop moeten leren spelen en aangezien je tegenstander een super wijde range van handen heeft zal je ook hier heel veel oefening in krijgen. De swings zijn daardoor ook wel enorm maar er is geen betere oefening voor blind vs blind play dan zo nu en dan een heads-up tafel openen. Zorg er wel voor dat je qua ranges terugschakelt als je van een heads-up tafel naar een 6-max tafel gaat, je tegenstanders hebben daar namelijk veel tightere ranges wat weer aanpassingen aan jou spelt vergt.

Sit & Go’s

No Limit is wat mij betreft een geschiktere vorm voor toernooien en sit & go’s, waarschijnlijk vooral omdat fold equity iets is wat je nauwelijks hebt in Limit toernooien, maar o zo belangrijk is in No Limit toernooien. Limit is vooral een spel wat geschikt is voor cashgames. Het aanbod aan toernooien en sit & go’s is daarom wat beperkter maar daarmee niet minder interessant op de lagere stakes. Er draaien dus niet zo heel veel sit & go’s maar het zijn misschien wel de softste Limit games die je kan vinden. Ik heb zelden een goeie Limit speler sit & go’s zien spelen, hogere stakes uitgezonderd. Ze echt grinden om veel geld te verdienen is vanwege het lage volume niet mogelijk maar als je Limit wilt spelen en sit & go’s leuk vindt dan raad ik ze je zeker aan. Ze zijn qua oefening ook goed omdat je naast full-ring of 6-max ook short-handed en heads-up zal moeten spelen en dit komt weer ten goede aan je algehele spel. Heads-up sit & go’s zijn helemaal geschikt als je van plan bent om heads-up te gaan spelen, dit omdat in verhouding de rake vrij laag is en je dus veel handen kan oefenen zonder heel veel rake te betalen.

Toernooien

Het aanbod van Limit toernooien is ook niet heel groot maar ook deze zijn over het algemeen vrij soft. De $10,20 hyper-turbo toernooien ben ik niet een heel groot fan van omdat ik hyper-turbo niet echt een geschikt format vind voor Limit maar de andere full-ring en 6-max toernooien zijn over het algemeen erg soft en hebben vrij kleine velden. Je kan kleine velden zien als een nadeel omdat de eerste prijs ten opzichte van de buy-in niet heel hoog is maar aan de andere kant is je variance hierdoor veel lager waardoor ze eigenlijk vrij goed zijn om te grinden. Tijdens de grote toernooien zoals de MicroMillions, SCOOP of WCOOP zijn de Limit toernooien 1 groot feest. Zet 20 Mei dan ook alvast in je agenda want dan is het 6-max Limit toernooi tijdens de SCOOP met een buy-in van $27, $215 & $2.100! Deze toernooien trekken heel veel No Limit spelers die een gokje willen wagen en die maken meestal alle standaard fouten die er zijn in Limit. Met de basis kennis van Limit en een klein beetje ervaring moet je al ruim voor liggen op het veld in de low variant van de SCOOP.

Live

In Nederland zijn er nog maar weinig Limit cashgames te vinden en de rake in deze games is zo hoog dat ik zou adviseren deze niet te spelen. In Las Vegas echter is de rake sowieso lager en er is nog wel redelijk wat aanbod in cashgames. Zoals wel gebruikelijk in live games wordt er enkel full-ring aangeboden dus wat dat betreft is het niet onhandig als je al wat full-ring ervaring hebt opgedaan online voordat je naar Las Vegas afreist om daar eens een gokje te wagen. In de Bellagio is de meeste aanbod van Limit cashgames en bieden ze $4/$8, $10/$20, $20/$40, $40/80 en op aanvraag ook hoger aan. Omdat de $4/$8 game de laagste stake is kan je daar een behoorlijk belabberd niveau verwachten. Verwacht gerust 5-8 man die de flop willen zien en daarmee is het te vergelijken met +/- $0,25/$0,50 online. Verwacht van de $10/$20 game dat het ongeveer speelt zoals $1/$2 en de $20/$40 game kan behoorlijk variëren, maar veel lastiger dan $5/$10 online zal het niet worden. Wat mij betreft is zeker live, Limit een veel leuker spelletje dan No Limit want je kan veel meer handen spelen en er wordt veel sneller gespeeld waardoor je niet elke hand op iemand hoeft te wachten die na 3,5 minuut weer een herofold maakt, iets waar ik zelf niet zo heel goed tegen kan als ik live No Limit zit te spelen.

2011-06-14 12.58.21

Mocht je nog vragen hebben dan weten jullie mij vast te vinden. Mocht je een poging gaan wagen, heel veel succes en hopelijk tot 20 Mei tijdens de SCOOP!

 Posted by at 1:26 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.